Tradiční letní aktivitu v podobě grilování si můžete stejně tak dopřát i v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost dobře připravit. V poslední době získávají velkou oblibu grily na LPG neboli zkapalněný propan-butan. U plynového grilu je ale vhodné použít v mrazivých teplotách láhve plněné namísto obvyklého propan-butanu pouze propanem. Tématu se aktuálně věnoval web ReceptyOnLine.cz.

Grily na LPG jsou v poslední době stále více oblíbené. Důvodem je snadné použití i údržba. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se nemusíte obávat kouře, jenž by mohl obtěžovat sousedy. Zatímco rozdělat gril na dřevěné uhlí například u sjezdovky může vzbudit nežádoucí pozornost kvůli kouři či výparům, s grilem na propan-butan je to bez problémů. Plynové grily lze také snadněji a přesněji regulovat. Příprava jídla je zároveň zdravější, tuk totiž neodkapává na rozžhavené uhlíky, z čehož pak vznikají škodlivé výpary.

Ideální řešení: Gril na propan-butan

Obecně je do mrazivého počasí je vhodný kvalitnější model grilu, který poskytne dostatek výkonu a není potřeba jej dlouho a složitě roztápět. Právě proto je vhodný zejména plynový gril, který nemusíte složitě uvádět do provozu, nadto se dobře čistí. Klasicky se do něj využívají desetikilogramové propan-butanové láhve. K dostání jsou však také menší pětikilové propan-butanové láhve. Taková láhev většinou vydrží celou grilovací sezónu a je přitom velmi dobře přenosná.

Pozor na správnou plynovou náplň

V zimě sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu (‒42 °C). Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan. Vlastnosti obou paliv jsou velmi podobné a rozdíl mezi čistým propanem a propan-butanem jinak téměř nepoznáte. Čistý propan má pak kromě lepšího využití v mrazu ještě tu výhodu, že neobsahuje nenasycené uhlovodíky, nezanechává tedy žádné skvrny na spotřebiči.

Tipy: Jak správně vařit a grilovat na LPG lahvích?

  • Propan-butanové láhve nakupujte vždy od prověřených dodavatelů. Zkontrolujte si, že nemají porušenou pečeť a nejsou poškozené – více informací: BezpečnéLáhve.cz.
  • Nikdy si nenechávejte plnit láhve na čerpací stanici LPG, vyhledejte specializovaného
    distributora.
  • Ověřte si, že láhev má platnou periodickou zkoušku.
  • Pro zimní vaření a grilování použijte směs obsahující pouze propan.
  • Při připojení spotřebiče dbejte bezpečnostních pokynů uvedených na láhvi a na spotřebiči.