S ustupující pandemií se rozjíždí grilovací sezóna. Češi budou zřejmě trávit své dovolené z velké části v tuzemsku, což ještě posílí dlouhodobý trend velké obliby grilování. Česko je totiž grilovací velmoc. Statistiky internetových prodejců ukazují, že zájem o nové grily je ve srovnání s loňským rokem dvojnásobný. Velmi oblíbené jsou přitom grily na LPG.

Podle statistik nákupního rádce Heureka.cz vzrostl prodej grilů na internetu během dubna meziročně o 108 %. O více než 100 % narostly také prodeje grilovacího nářadí a grilovacích roštů. Tento skok je částečně zapříčiněn aktuální situací pandemie. „Ve srovnání s minulým rokem se prodej grilů o něco opozdil, ale nyní již registrujeme velký zájem a meziroční nárůsty kolem 100 procent. Očekáváme, že mnoho Čechů stráví léto cestováním po České republice, což trendu grilování také nahrává,“ potvrzuje aktuální trend obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena, podle něhož patří v kategorii velkých zahradních grilů k nejoblíbenějším typům grily plynové.

TIP: 5 bezpečnostních doporučení pro grilování na propan-butanové láhvi

Propan-butanové láhve používané při grilování na plynu jsou praktické především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci. Podle údajů společnosti Primagas rostou během letních měsíců prodeje plynu v 5kg láhvích i více než desetinásobně. Vedle nejběžnějšího typu desetikilové láhve se pro grilování více hodí právě pětikilová láhev, která je menší a lehčí. Umožňuje tak snadnou manipulaci například i ženám, přitom se vejde do většiny grilů a stále obsahuje dostatek LPG na to, aby vydržela celou grilovací sezónu.

Správná manipulace a skladování plynových láhví

LPG láhve by neměly být skladovány ani používány naležato a v nevětraných prostorách nebo v místnostech určených ke spaní. Jakkoliv poškozené láhve, ať už rzí, nebo deformací a podobně, by neměly být používány. Nebezpečné a zakázané je pak ruční plnění láhví na čerpacích stanicích. Česká asociace LPG doporučuje používat plynové láhve od prověřených distributorů s označením „Bezpečné láhve“.

Výhoda plynových grilů tkví hlavně ve snadném použití i údržbě. Zapálení grilu je otázkou chvilky a není nutné zdlouhavě rozpalovat dřevěné uhlí. Plynové grily tak díky snadné regulaci teploty a přímému plamenu kombinují výhody elektrického grilu s výhodami grilu na uhlí. „I když někteří lidé preferují grily na dřevěné uhlí, které podle svých zastánců dokážou dát pokrmům nezaměnitelnou chuť a vůni, příprava jídla na plynu, popřípadě elektrice je zdravější, protože se zde nesetkáme s odkapávajícím a následně přepáleným tukem, z něhož vznikají škodlivé výpary. Některé druhy dřeva a briket navíc uvolňují škodlivé látky při hoření samy o sobě,“ uvádí Viktor Kouřil, odborník na prodej plynu v láhvích ze společnosti Primagas.