Letní sezónu si podle letošního průzkumu online supermarketu Košík.cz bez oblíbeného grilování nedokáže představit hned 48 % českých domácností, uvedl portál Home&Life.cz. Rok od roku přitom stoupá obliba plynových grilů, a to zejména v kombinaci se spalováním čistého propanu.
Propan je na rozdíl od klasické směsi propanu a butanu výhřevnější, nezanáší trubky grilu, nezanechává skvrny na nádobí a z plynové láhve se vyčerpá beze zbytku, takže vydrží déle.
Výhody elektřiny i dřevěného uhlí v jednom
Předností plynových grilů je zejména snadné použití i údržba. Zapálení grilu je otázkou chvilky a není nutné zdlouhavě rozpalovat dřevěné uhlí. Plyn vyniká též snadnou a rychlou regulací plamene. LPG tak kombinuje výhody elektrického grilu s výhodami grilu na uhlí.
Praktičnost plynového grilu ještě více vyniká v kombinaci s pětikilovou LPG láhví, která je menší a lehčí, což umožňuje snadnou manipulaci. Vejde se do většiny grilů, ale přitom obsahuje stále dostatek LPG na to, aby vydržela i celou grilovací sezónu.
Zastánci grilování na dřevěném uhlí si mohou i s plynem přijít na své: součástí grilu na LPG bývá takzvaný flavorizér. Tento sofistikovaně profilovaný a perforovaný plech, který se umisťuje pod rošt, zachytává odkapávající tuk a produkuje požadované aromatické výpary. A pokud by někomu chyběla i specifická chuť vznikající v mase ze spalování dřeva, lze na flavorizér nasypat speciální dřevěné štěpky, které se o „vyuzení“ pokrmu dřevitým kouřem postarají.
Vyhněte jedovatému kouři i karcinogenům!
U LPG je produktem dokonalého spalování – tedy spalování za dostatečného přístupu vzduchu – pouze voda a oxid uhličitý. Co se týče množství CO2, při spalování propanu, se jej do atmosféry uvolňuje třikrát méně než při spalování dřevěného uhlí (uvádí to např. nezávislá studie Charcoal versus LPG grilling: a carbon-footprint comparison společnosti Atlantic Consulting).
Dřevěné uhlí také produkuje mnohem více pevných částic, jedovatého oxidu uhelnatého a kouře, který obsahuje rakovinotvorné látky. Ještě více než samotný kouř je pak z hlediska karcinogenního působení rizikový tuk odkapávající z masa na rozžhavené uhlíky. Tepelnou přeměnou se ve výparech z tohoto tuku tvoří polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH nebo PAU) – skupina více než 100 prokazatelně karcinogenních látek –, které ulpívají na připravovaných pokrmech.
Riziko vzniku PAU, ale i množství produkovaného oxidu uhelnatého navíc zvyšuje používání nekvalitního uhlí. Právě kvalita dřevěného uhlí a briket používaných pro grilování často pokulhává. Vyplývá to ze studie polských vědců.
Většina v rámci studie zkoumaných vzorků (byly mezi nimi i produkty z Česka) neodpovídá požadavkům normy EN 1860-2:2005 (E). Místo povoleného limitu nečistot ve výši 1 % celkového objemu některé produkty obsahovaly až téměř 27 % nečistot.